Ghana

Ghana 2SDMO heeft een haalbaarheidsstudie ondersteund die de internationale organisatie Enviu uitvoert in Ghana om een micropensioenproject te starten dat in 5 jaar tijd 500.000 deelnemers dient te hebben. In 2016 worden verdere voorbereidingen getroffen zodat het  lokale bedrijf People’s Pension Trust Ghana Limited dit project kan gaan ontwikkelen. Het bedrijf wordt geleid door de lokale ondernemer Samuel Waterberg, die eerder in Nederland studeerde en zes jaar werkte bij Rabobank. Het micropensioenproject richt zich op werknemers in de informele sector in Ghana. Het plan is dat zij gaan sparen via een beschikbare premieregeling voor hun pensioen.

De premiebetalingen en de informatievoorziening zullen voornamelijk via de mobiele telefoons van de deelnemers plaatsvinden. Veel inwoners van Ghana hebben de beschikking over een mobiele telefoon. Daarnaast wil People’s Pension Trust Ghana gaan samenwerken met Trades Union Congress, een koepelorganisatie die lokale vakbonden met circa 600.000 leden in de informele sector vertegenwoordigt. Verder is het bedrijf is gesprek met organisaties van cacaoboeren, waarbij de pensioenpremie rechtstreeks op hun omzet ingehouden zou kunnen worden. Marktonderzoek onder werknemers van 16 tot 65 jaar in de informele sector toont aan dat er duidelijk interesse is om iets opzij te leggen voor de oudedag. Via een proefproject bleek dat 40% van de benaderde potentiële deelnemers daadwerkelijk ging sparen voor hun pensioen.

People’s Pension Trust Ghana heeft een adviesraad met bekende Ghanezen die in hun land groot respect genieten. Verder heeft het bedrijf contacten met een lokale vermogensbeheerder en een custodian en is het bezig met het aanvragen van een vergunning van de overheid. Nederlandse specialisten helpen met onder meer de productontwikkeling, de selectie van een administratiesysteem en het beleggingsbeleid. Enkele Nederlandse verzekeraars en pensioenuitvoeringsorganisaties hebben via SDMO en met hulp van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en Cordaid de haalbaarheidsstudie gefinancierd. De studie is medio 2015 afgerond met een positieve aanbeveling. In 2016 worden verdere voorbereidingen getroffen voor de start en gesprekken met mogelijke investeerders gevoerd. Het winnen van het vertrouwen van de lokale bevolking is een belangrijke voorwaarde voor succes. Daarnaast zijn de economische omstandigheden in Ghana een uitdaging. Het land kampt met een hoge inflatie. People’s Pension Trust Ghana wil de pensioenpremies daarom aanvankelijk  vooral beleggen in kortlopend schuldpapier van de Ghanese overheid om minstens de inflatie bij te kunnen houden. In september 2016 heeft het bedrijf van de Ghanese toezichthouder de vergunning gekregen om aan de slag te gaan. Begin 2017 had People’s Pension Trust de eerste paar duizend klanten ingeschreven.